Copyright 2011-2012 ЗкДоверие. All rights reserved.
 
       Бижута със
скъпоценни камъни
Бижута с диаманти
Инвестиционно
        злато
 

Най-големите пазари на злато в света

 Несъмнено продажбата на бижута е един от най-проспериращите отрасли в голям брой страни. Благодарение на производството и последващото продаване на изделията от благородни метали милиони хора изкарват прехраната си. В тази статия ще се опитаме да засегнем едни от най-големите пазари на златни бижута в световен мащаб.

Индия
Индия е най-големият пазар на златни бижута в света, като през 2010 г. са продадени зашеметяващите 746 тона злато. Индийските потребители активно следят пазара, докато избират следващото си бижу. 75 % от жените споделят, че са в постоянно търсене на нови дизайни. Макар че 50 % от златните бижута се купуват за сватби, годишнините от сватбите са се превърнали в най-подходящия повод за получаване на злато. Фестивалът Dhanteras е най-успешният ден и традиционно силен за сезонните продажби на злато. Въпреки това, развитието на фестивала Akshaya Tritiya през май, заедно с едни от водещите търговски партньори, пожъна феноменален успех, като продажбите на златни бижута през този период нараснаха с 28% през миналата година. Индийската култура и митология е дълбоко свързана със златото. Традициите на майсторство и умения са пример за несравнимите златни бижута произведени в страната, като голям брой от тях все още се изработват ръчно. Всеки регион има собствени символи и дизайни, които са интерпретирани в злато с изключително висок карат.

Китай
Китай е най-бързо разрастващият се пазар на златни бижута в света, възлизащ на 400 тона през 2010 г. Китайските потребители са ценители на най-високото качество и чистота, като повече от 80% от златните бижута в Китай са направени от чисто 24-каратово злато. В Китай златото заема централно място по време на сватбеното тържество, като тази година около 6.6 милиона булки ще получат златен пръстен по време на своя ритуал. В резултат на това над 75% от градските жени в Китай притежават значително количество златни бижута. Тъй като китайската икономика показва добри показатели в селското стопанство и общностите извън градовете, очаква се увеличение в производството и продажбата на златни бижута в цялата страна. Голяма част от китайците възприемат златните си бижута като солидна инвестиция и са наясно със стойността им. Но освен това носенето на златни бижута кара хората да се чувстват прекрасно, което в китайската култура е от изключително значение. В сътрудничество с големи производители и бижутери на китайския пазар беше пуснато така нареченото “К-злато”. Това е брандирано 18-каратово злато, което се явява катализатор за нови концепции и дизайни.


САЩ
САЩ отчитат 129 тона злато за 2010 г., което прави страната един от най-важните пазари в света. Американският пазар е доминират от покупка на бижута, които се подаряват, като над 50% от общата стойност на продажбите на дребно се осигуряват от изделия с цена над 1000 долара. 2/3 от американците смятат златото за солидна инвестиция, но съща така смятат, че трябва да се съхранява за бъдещите поколения. 72% от жените в САЩ споделят, че златото е един вечен подарък. Сватбите, рождените дни и годишнините са сред най-честите поводи за подаряване на златно бижу, но в последно време има устойчива тенденция за подаръци без специален повод.


Васил Георгиев