Copyright 2011-2012 ЗкДоверие. All rights reserved.
 
       Бижута със
скъпоценни камъни
Бижута с диаманти
Инвестиционно
        злато
 

Бяло злато

 Бижутата от бяло злато заемат значителен дял от пазара на ювелирни изделия. Бидейки една от последните разработки на бижутерите бялото злато стана модерно едва преди няколко години. В първите години на появяването му не беше посрещнато особено радушно ,особено изделията, които бяха само от него. Но в последствие бижутата, които комбинираха бяло и жълто злато станаха истински хит.

 Недоверието на хората към бялото злато се дължеше на факта, че в очите на повечето то приличаше прекалено много на сребро, тоест метал, който не позволява ярко да се изрази социален статус. Въпреки, че двата метала имат голямо сходство бялото злато има неоспоримото предимство, че никога няма да потъмнее и ще радва с блясъка си своя притежател години наред. Обединявайки в себе си сдържаност и разкош, дискретност и красота, бялото злато е отличен избор и допълнение към скъпоценните камъни.

 Как се получава всъщност бялото злато?

 За да се получи чистия сребрист цвят, към жълтото злато се добавят паладий, сребро или платина. В миналото се е добавял и никел, но поради факта, че една значителна част от човечеството е алергична към него в последните години използването му е ограничено. При смесването на златото с 8% платина освен характерния бял цвят то става и по-здраво и износоустойчиво. Доколкото в едно бижу от бяло злато може да има до около 41.5% примеси /при проба 585/ и предвид високата цена на платината останалата част, която се добавя е главно сребро и цинк. След смесването на всички тези елементи бялото злато проявява истинската си същност – съвършен блясък и отлични якостни характеристики, като за това основна роля има никелът, придавайки твърдост, а освен това и възможност за полиране до огледален блясък. За съжаление количеството му по гореописаните причини е ограничено. Смесването на злато с никел, платина и сребро по принцип води до лек жълт оттенък, за избягването на който бижутата от бяло злато се покриват с родий. Той помага за идеалната повърхност и блясък на бижутата. Третата най-често срещана добавка, която замества никела е паладият, който допринася за идеалния стоманено бял цвят на златото.

 Едно от неоспоримите преимущества на бялото злато е, че е идеалната основа за всякакви скъпоценни камъни – изумруди, сапфири, рубини, брилянти и др. То подчертава естествения им цвят без да акцентира върху себе си и да отвлича вниманието на наблюдателите от формата и блясъка им. Колкото и масивно да бъде едно бижу от бяло злато то никога няма да бъде кичозно и говорещо за прекомерна показност. Дискретността и разкошът съчетани в едно правят белия благороден метал подходящ аксесоар за всеки повод.

 Все по често младоженците избират за своя сватбен ден халки именно от бяло злато, които се превръщат в скъп спомен от събитието, а комбинирането им със скъпоценен камък символизира чистотата на отношенията между тях.

 Бялото злато позволява на дизайнерите да развихрят творческите си идеи създавайки бижута както строго класически така и родени от полета на фантазията. За това допринася великолепното съчетаване на бялото злато с всякакви видове скъпоценни камъни, както и с други видове злато, като една от последните модни тенденции е съчетаването на бяло и черно злато, показващи нестандартния вкус на притежателя им и желанието му да бъде в крак с най-новото от света на модата

Лазар Белев