Copyright 2011-2012 ЗкДоверие. All rights reserved.
 
       Бижута със
скъпоценни камъни
Бижута с диаманти
Инвестиционно
        злато
 
Бижута от бяло злато.

 Бялото злато е много красиво и увеличава популярността си през последните години. Много хора избират бялото злато заради прекрасния и елегантен вид, чистота и семплост, които притежава. Други пък не харесват външния вид на традиционното жълто злато и препочитат по-оригиналния вид на белите бижута. Златото е вечен материал, който никога не излиза от мода. Златото добре понася температурните и атмосферни колебания, като по този начин не потъмнява с времето. Може да се оформя във всевъзможни форми и от него да се правят красиви бижута.

Какво представлява бялото злато?
 Бялото злато е нормално злато, което е направено с помощта на бели цветни метали като никел, паладий или родий. Бялото злато се измерва в карати, точно както и жълтото такова. Единствената разлика между бялото и жълтото злато е във външния на бижутата. Свойствата на бялото злато варират в зависимост от метала, който е използван за направата му и в какви пропорции е добавен. Бялото злато направено с никел е хубаво и здраво, като е подходящо за изработката на бижута като пръстени. Този тип злато е силно и издържливо. Златото направено с паладий е много по-меко, като е подходящо при изработката на бижута със скъпоценни камъни, а също така и в комбинации с други метали като сребро и платина. Най-бялата златна бижутерия е с покритие от родий. Това е така, защото когато се използват никел и паладий изделията никога не изглеждат истински бели. Често се случва цветът им да има отенъци на кафяво, което не е никак привлекателно. Родиевото покритие дава на бялото злато красивото бяло оцветяване, което е прекрасно и толкова желано. Родият е много бял метал и придава на бижутата от бяло злато перфектен външен вид.

Бяло злато и жълто злато
 Докато бялото злато е с красив и елегантен външен вид, то традиционното жълто злато все още е най-популярният вид злато, което се купува. Основната разлика между двата варианта е цветът на бижутата. Докато бялото злато съдържа никел, паладий и родий, в традиционното жълто злато има съдържание на мед и цинк. Качесвото и на двата вида злато се измерва в карати.

Съвети при покупка на бижута от бяло злато
 При закупуването на бижута от бяло злато има няколко неща, което е добре да се знаят. Първото, което трябва да се реши е бижута с какъв карат да се закупят. 24 каратовото злато е чисто злато и е много меко. Този вид злато не се препоръчва за бижута, защото не е достатъчно твърдо, за да запазят своята форма и да се носят в продължителен период от време. Следващият карат надолу е 18К. 18 каратовото злато е достатъчно твърдо и е перфектно за изработката на бижута като пръстени, обеци, гривни и висулки. 14 каратовото злато също е достатъчно твърдо, като все още запазва добро количество на злато в себе си, което го прави добър избор за бижута. Най-важно е да се запомни, че при бижутата с по-нисък карат процентът на злато е по-малък или самата му чистота е по-ниска. От друга страна при по-ниските карати здравината на златото е по-голяма и по-трудно се износва и наранява. Така че при избора на бижу е важно да се вземе предвид чистотата и здравината на изделията. Белите бижута от 14К и 18К са сред най-популярните, тъй като имат добра комбинация от чистота и устойчивост.

Запазване на блясъка на белите бижута
 Другото, което трябва да се вземе предвид е типът на металите, които са добавени в бялото злато при производството му. Както казахме това са никел, паладий и родий. Когато за бялото злато е използван паладий, изделията трябва да се полират на всеки 12-18 месеца, за да запазят облика и блясъка си на най-добро ниво.

Васил Георгиев