Copyright 2011-2012 ЗкДоверие. All rights reserved.
 
       Бижута със
скъпоценни камъни
Бижута с диаманти
Инвестиционно
        злато
 
Червено злато

 Въпреки, че за разлика от страните от бившия Съветски съюз в България червеното злато не е така популярно, все пак в населението ни се срещат значителни количества от него. Известно е, че златото в чист вид не удовлетворява изискванията на бижутерите и за това към него често се добавят примеси. Прекалената пластичност и мекота на чистото злато не държи добре форма, лесно се драска и бързо губи добрия си външен вид. По-високата износоустойчивост се постига чрез добавяне в чистото злато на различни други метали. Благодарение на много експерименти златото вече се среща в най-различни цветове като нюансите са буквално в целия цветен спектър – от черното до бялото. Съществуват жълто, зелено, червено, розово, виолетово и т.н. цветове на златото, които активно се използват за производството на бижута.

 В настоящата статия ще разгледам един от от често срещаните видове на благородния метал, а именно червеното злато. Червено злато се получава когато към златото се добави известно количество мед и цинк, като колкото повече е медта в изделието толкова по-наситен е червения цвят. Ако към тази сплав се добавят и около 10% паладий цветът на златото ще стане червеникаво-кафяв. С добавянето на сребро в сплавта се смекчава наситеността на червения цвят и златото има по-светли нюанси.

 Изделията от червено злато привличат вниманието дори когато не са инкрустирани със скъпоценни камъни. Но истинските качества на червеното злато могат да бъдат видени в бижута комбиниращи го с червени скъпоценни камъни – рубин и гранат, на които златото придава по-голяма дълбочина и изразителност. Бижутата със злато в червен цвят поради значителната си здравина позволяват създаването на по-изящни и тънки бижута без да съществува опасност от това, че те ще могат да се деформират лесно.

 В българските златарски ателиета червено злато може да бъде открито много рядко, но както вече беше споменато значителен обем от него се среща в населението, било поради работа в бившите руски републики, или на руснаци получили българско гражданство при смесени бракове. Въпреки, че не е популярно у нас както жълтото или бялото злато то има своите неоспорими достойнства, които са известни на бижутерите. Отлично запазва форма и не потъмнява, като донякъде благодарение на лигатурата се и драска по-трудно. В заводите на бившия Съветски съюз червеното злато, може би в унисон с комунистическата символика, се използва масово за производството на бижута през последните около 80 години, като тази традиция продължава и днес. Въпреки близостта до Турция - втори по-големина производител на бижута в света, и бълваните от ювелирните фабрики на югоизточната ни съседка тонове златни изделия, червеното злато местно производство не е загубило популярността си сред жителите на страните от бившия СССР и се ползва наравно с бижутата от жълто и бяло злато.

 Едни от рядко срещаните в нашата страна изделия, е комбинирането на бяло, червено и жълто злато в едно бижу. По този начин се постига едновременно приемственост, стил, традиция, новаторство и съобразяване с последните модни тенденции.

 В определени среди се вярва, че комбинацията от мед и злато има лечебен ефект при някои заболявания, като медта увеличава енергетическото поле на златото. Естествено за това нямо твърди научни доказателства, но си струва да се отбележи като интересен факт.

 Един съвет, който произтича от това, че червеното злато съществува в различни нюанси е когато се купуват такива бижута да се избира цял комплект. В противен случай различния нюанс на златото ще доведе вместо да бъде постигнато излъчване на стил, да се натрапи впечатлението за липса или на моден вкус или на средства.

Лазар Белев