Copyright 2011-2012 ЗкДоверие. All rights reserved.
 
       Бижута със
скъпоценни камъни
Бижута с диаманти
Инвестиционно
        злато
 


Розово злато


 Всеизвестно е, че златото в чист вид не се използва за производството на бижута, защото благородният метал е много мек и лесно деформиращ се и не е устойчив на по-силни механични въздействия. По тази причина към златото в бижутата обикновено се прибавят други метали като мед, паладий, сребро, никел и платина . Новополучените сплави се отличават с по-голяма здравина и по – лесна обработка.

 Добавянето на различни метали към златото прави така, че в днешно време бижутерската промишленост има възможност да предложни на пазара най-различни цветове злато. Освен традиционните жълто и бяло злато, благородният метал може да бъде червен, зелен, виолетов, кафяв и дори черен. В зависимост от метала, с който е свързано златото в сплавта се мени и цветът. Така например, червените нюанси на бижутата се придават чрез смесването в определени пропорции на злато и мед. И докато примерно в Русия червеното злато се радва на голяма популярност в Европа традиционните предпочитания са към жълтото. В последно време към цветовете, в които може де се намери бижу от злато присъства и розовото, което към момента е актуална модна тенденция.

 За да бъде получен розов цвят златото се смесва не само с мед, но и със сребро, което достига до 20% от общото съдържание в сплавта. За да се получи по-светъл розов оттенък се използва злато с проба 750. Ако в такава сплав се добави повече мед, тя ще стане по-тъмна и с по-наситен нюанс на розовото. А ако се добави паладий цветът ще стане червеникаво –кафяв. Въпреки екзотичния си външен вид обаче розовото злато е по-евтино в технологично отношение от бялото или жълтото, тъй като при една и съща проба на златото медта не може да се сравни като цена със среброто, платината или родия.

 Популярността на розовото злато се дължи на това, че благодарение на нестандартния си нюанс акцентира и подчертава цвета на инкрустираните камъни върху бижутата от него. Благодарение на своя нюанс изделията от него изглеждат нежни, красиви и романтични, което ги прави незаменим подарък за любимата жена. Като модна тенденция розовото злато се появи през 2006 година, като може де се каже, че и през настоящата 2011-та година, то не е загубило актуалността си.

 Модните експерти и дизайнерите на бижута прогнозират, че розовото злато ще запази своя успех и в следващите години. Въпреки, че данни за розово злато има още от средновековието едва в наши дни то бива оценено по достойнство, като е възможно дори за изработката на определени бижута да догони по популярност традиционните жълто и бяло злато.

Лазар Белев