Copyright 2011-2012 ЗкДоверие. All rights reserved.
 
       Бижута със
скъпоценни камъни
Бижута с диаманти
Инвестиционно
        злато
 
Златото е здраво, красиво и трайно.

 Но нека това не ви заблуждава, златото може да се повреди. То може да бъде надраскано и нащърбено, когато не се третира правилно. Върху златните бижутата може да се образува патиниран слой от използването на лосиони, масла, прах, сапун, като по този начин те изглеждат захабени и мръсни. Химичните вещества, циркулиращи във въздуха могат леко да окислят златото в зависимост от неговия карат при изработката. Още нещо, не позволявайте на вашите златни бижута, особено пръстени, да влизат в контакт с домашни почистващи препарати, които съдържат хлор. Хлорните белини могат трайно да увредят златните ви изделия с течение на времето. Поуката: не носете златни бижута, докато ползвате почистващи препарати; не носете пръстени и гривни, когато се ангажирани с активен спорт, защото твърдите предмети могат да надраскат или увредят вашето бижу; не носете златни изделия в плувни басейни и джакузита.

Грижа за вашето златно бижу
 За да се наслаждавате на важите златни бижута, трябва да се грижите за тях. Изделията трябва да се проверяват от бижутер поне веднъж годишно, като основните неща, които трябва да се следят са повредени закопчалки и такива, които не се закопчават правилно; износени части и цялостно износване. Трябва периодично да се почистват професионално. Между посещенията при бижутер е важно да проверявате сами бижутата си всеки път когато ги носите. Просто следете за липсващи елементи; огънати, смачкани, напукани или разхлабени части от вашите златни изделия, които могат да се прегънат. Ако срещнете някой от тези проблеми, препоръчително е да посетите бижутер. Как да се грижим правилно за златните бижута? Ето няколко съвета, както и няколко домашни рецепти за почистване на фини златни бижута. Почистването на златото е просто и рутинно. Използвайте топла вода и препарат за миене на съдове (защото са меки и нежни, а и не съдържат абразивни частици), както и мека четка, с която да почистваме елементите, докато са във водата. Следващата стъпка е внимателното подсушаване с мека кърпа без власинки. След тези процедури можем да се радваме на нашите чисти златни бижута. Голяма част от бижутерите използват готови разтвори за почистване на златото. Има голямо разнообразие от марки и ако решите да използвате такъв, най-добре е да следвате инструкциите от етикета. Друг метод е ултразвуковото почистване, което се предлага в различни варианти и цени.

Почистване с ултразвук и ултразвукови уреди
 Правилното съхранение на златните бижута е изключително важно. Както вече казахме, те могат да се надраскат и пробият, така че не трябва да държите всички бижута заедно – трябва да се съхраняват отделно едно от друго, така че да не влизат в контакт едно с друго или със самата кутия, в която ги съхранявате. Добре е да са увити в мека кърпа, ако се използва обикновена кутия или да се закупи кутия с отделения за бижута. За хората, които пътуват често и искат да носят бижутата със себе си се предлагат пътни класьори, които са в разнообразни форми, цветове и модели. Най-често са изработени от кадифе, като в тях можете да поставите вашите златни пръстени, гривни, синджири или обеци. Придържайки се към тези правила вие ще запазите блясъка на вашите златните бижута много по-дълго време без да имате проблеми с тях и те ще бъдат подходящ и стилен аксесоар за всеки повод.

Съхранение на златните бижута
 Натъркайте бижуто си върху керамична плоча. Имайте предвид, че това ще надраска вашето изделие. Ако бижуто е от истинско злато, то ще остави златиста следа. Ако е фалшиво, то следата ще бъде черна.Всички тези методи могат да бъдат полезни, за да разберете дали вашите златни бижута са истински или фалшиви. Въпреки това няма да ви дадат пълна гаранция или да определят каратите на златото. За да бъдете напълно сигурни занесете вашите бижута на квалифициран специалист.

Васил Георгиев