Copyright 2011-2012 ЗкДоверие. All rights reserved.
 
       Бижута със
скъпоценни камъни
Бижута с диаманти
Инвестиционно
        злато
 
Как да разпознаем истинското златно бижу?

 Има няколко метода, които можете да използвате, за да разберете дали вашето златно бижу е истинско. Имайте предвид, че тези методи не са 100% сигурни. Ако искате пълна гаранция, занесете вашите златни бижута на професионалист - бижутер или в заложна къща. Но все пак, ако искате да пробвате сами, следвайте следните стъпки. Химичните вещества, циркулиращи във въздуха могат леко да окислят златото в зависимост от неговия карат при изработката. Още нещо, не позволявайте на вашите златни бижута, особено пръстени, да влизат в контакт с домашни почистващи препарати, които съдържат хлор. Хлорните белини могат трайно да увредят златните ви изделия с течение на времето. Поуката: не носете златни бижута, докато ползвате почистващи препарати; не носете пръстени и гривни, когато се ангажирани с активен спорт, защото твърдите предмети могат да надраскат или увредят вашето бижу; не носете златни изделия в плувни басейни и джакузита.

Визуална инспекция
 Погледнте отблизо вашето златно бижу за официална маркировка (титър). Печатът показва чистотата на златото използвано за изработката на изделието. В САЩ всичко, което е под 10 карата не се приема за истинско злато. Трябва да се има предвид, че на по-старите бижута този печат може да го няма. Това се дължи на износването на самото бижу или на ремонтите, които е претърпяло. Все пак някои от фалшивите изделия също могат да имат маркировка, затова е добре да се използват и другите методи. Друг лесен начин за проверка е да търсите за промяна на цвета на бижутата, особено по ръбовете и други области, които са подложени на постоянно триене. Ако има участъци, в които златното покритие е изчезнало и отдолу се разкрива друг материал, то вашето бижу е само със златно покритие, а не от истинско злато.

Използване на магнит
 По правило златото не се привлича от магнитите. Но голяма част от металите, които се използват за неговото фалшифициране често се привличат от магнити. Ако вашите бижута се привличат от магнит, то тогава не са златни. Естествено, има и метали, които не се привличат, а се използват за фалшифициране на златни бижута, така че и този метод не е на 100 % сигурен.

Азотна киселина
 Азотната киселина може да ви разкрие дали вашето златно бижу е истинско. Всъщност това е методът, който най-често се използва от бижутерите и заложните къщи. Вземете капка азотна киселина и вижте дали създава реакция с бижуто. Ако изделието е със златно покритие ще трябва да направите лека драскотина някъде, където няма да се забелязва, за да може да се изследва материала отдолу. Ако азотната киселина създаде реакция в зелен цвят, то със сигурност вашето бижу е само със златно покритие или чист друг метал. Ако реакцията е в млечен цвят, то вероятно става въпрос за позлата върху сребро. Естествено, ако няма никаква реакция, то вашето златно бижу е истинско и автентично.

Използване на керамично покритие
 Натъркайте бижуто си върху керамична плоча. Имайте предвид, че това ще надраска вашето изделие. Ако бижуто е от истинско злато, то ще остави златиста следа. Ако е фалшиво, то следата ще бъде черна.Всички тези методи могат да бъдат полезни, за да разберете дали вашите златни бижута са истински или фалшиви. Въпреки това няма да ви дадат пълна гаранция или да определят каратите на златото. За да бъдете напълно сигурни занесете вашите бижута на квалифициран специалист.

Васил Георгиев